-->

Χρυσοχοΐδης: Tα media μεγέθυναν συμπεριφορές ελάχιστων πολιτών, αλλά καλά έκαναν!

Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πρώτο Θέμα, καθώς παραδέχτηκε πως τα μίντια «μεγέθυναν» τις συμπεριφορές ελάχιστων πολιτών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση» και μάλιστα προχώρησε επικροτώντας αυτό το γεγονός: «Καλά έκανε η τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη. Οι πολίτες πειθάρχησαν και πειθαρχούν όταν αντιλαμβάνονται ότι τα προτεινόμενα είναι προς το συμφέρον τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους κάνει να το αντιληφθούν». 

Σημειώνεται ότι επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, πολίτες καταγγέλλουν πως ΜΜΕ προβάλουν παλιές ή παραπλανητικές εικόνες και πληροφορίες, προκειμένου τα μέτρα που - αυτονόητα - λαμβάνει η κυβέρνηση να αποδίδονται σε ανευθυνότητα των πολιτών. Αίσθηση έχει προκαλέσει και το γεγονός πως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι υιοθετούν τις εν λόγω πληροφορίες προχωρώντας και σε αυστηροποίηση περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα λίγο πριν από τις κρίσιμες ανακοινώσεις προηγήθηκαν «μεγεθυμένα» ρεπορτάζ και δημοσιεύματα περί απείθαρχων πολιτών. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η «μεγάλη απόδραση των Αθηναίων προς τα χωριά τους» με είκονες από ουρές στα διόδια που έπαιξαν και ξανα-έπαιξαν με αντίστοιχους τίτλους διάφορα μέσα ενημέρωσης και για τα οποία έγιναν αυστηρές «παρατηρήσεις» από τους Τσιόδρα - Χαρδαλιά στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Κατόπιν προαναγγέλθηκαν μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας που αποδόθηκαν στην «ανεύθυνη συμπεριφορά» των πολιτών. 

Μόνο που τα επίσημα στοιχεία από τα διόδια έδειξαν ότι η κίνηση τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν υποτονική (πτώση 32% στην Ελευσίνα και 27% στις Αφίδνες). Οι δε ουρές, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, οφείλονταν στις καθυστερήσεις που υπήρχαν λόγω της μείωσης των γκισέ και της αλλαγής στον τρόπο πληρωμής με ανέπαφες συναλλαγές, ενώ και η τροχαία ανέφερε ότι η κίνηση ήταν φυσιολογική. Σημειώνεται δε ότι αρκετοί από τους πολίτες που μετακινούνταν επέστρεφαν από τις εργασίες τους. 

Δεύτερη περίπτωση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από πολίτες είναι αυτή της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης. Ειδικά τη Δευτέρα προβλήθηκαν αρκετά πλάνα σε ΜΜΕ, και αναδημοσιεύτηκαν σε ΜΜΕ, που έδειχναν συνωστισμό από κόσμο στη Ν. Παραλία της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν και πάλι οι δηλώσεις Χαρδαλιά, σύμφωνα με τις οποίες «η μη τήρηση των μέτρων φέρνει νέα, πιο αυστηρά μέτρα», και τελικά η ανακοίνωση για «κλείσιμο» της παραλίας και η προαναγγελία Πέτσα για χρονικό όριο στις εξόδους και πάλι εξαιτίας της «ανευθυνότητας» των πολιτών. 

Μόνο που οι μαρτυρίες λένε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αυτός ο συνωστισμός. Κάτοικος κατήγγειλε μάλιστα ότι στις τηλεοράσεις προβλήθηκαν πλάνα από τις 17 Μαρτίου, όταν ήταν η τελευταία φορά που ο ίδιος βρέθηκε στην παραλία και οι κάμερες τον κατέγραψαν, ενώ ένας δεύτερος κατέγραψεμε την κάμερα του ποδηλάτου του την πραγματική κίνηση στην παραλία και ανάρτησε το βίντεο, στο οποίο η κίνηση φαίνεται φυσιολογική, ο κόσμος ελάχιστος και οι αποστάσεις ασφαλείας να τηρούνται κανονικά. 

Πηγή: tvxs