-->

Και η απόγνωση νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό – Καταγγελίες-σοκ ασθενών

Καταγγελίες-σοκ ασθενών για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο-αναφοράς «Ευαγγελισμό», για τον Covid-19. Τι λέει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας; Ούτε λέξη από τη διοίκηση του δημόσιου θεραπευτηρίου.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Για έναν «νέο Ευαγγελισμό» έγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος! Μεταφορικά, βέβαια, αλλά η επισήμανσή του αποτυπώθηκε πλήρως μέσα από την καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο τής χώρας: τον «Ευαγγελισμό». Όπως αναφέρθηκε στο διαδίκτυο, η κατάσταση μόνο σε ευρωπαϊκή χώρα δεν παραπέμπει. Και αυτό σε περίοδο που το σύστημα υγείας αντέχει, διότι η διασπορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να ελέγχεται χάρη στα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία.

«Στιγμές απόγνωσης βιώνουν ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid-19 και νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης», ανέφερε ένα διαδικτυακό ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα «dikastirio.com» και προκάλεσε συναγερμό τόσο στη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος όσο και στο προσωπικό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ένας ασθενής βρέθηκε να περιμένει επί ώρες αρχικά για να τον παραλάβει το ασθενοφόρο από το σπίτι του κι έπειτα για την εξεύρεση δωματίου. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, ο άνθρωπος βρέθηκε σε ένα γραφείο, το οποίο είχε ανοικτό παράθυρο για να αερίζεται ο χώρος, αν και ο ασθενής είχε υψηλό πυρετό.

Η ταλαιπωρία του συνεχίστηκε ακόμα και στο δωμάτιο. Δεν υπήρχαν διαθέσιμες μαξιλαροθήκες. Με τα διαφημιστικά μηνύματα να αναδεικνύουν την ανάγκη για την προσωπική υγιεινή όλων μας, έλειπε ένα από τα βασικά αντικείμενα σε δημόσιο νοσοκομείο. Κι όταν μιλάμε για πανδημία, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα και το μέγεθος του κινδύνου για διασπορά εάν δεν λαμβάνονται έστω και στοιχειώδεις προφυλάξεις.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ακόμα και η εύρεση θερμόμετρου αποδείχθηκε πολυτέλεια. Για να μετρηθεί η θερμοκρασία του ασθενούς περνούσε ένα σημαντικό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο για την υγεία του.

Κι αν πάμε στις άλλες ανάγκες των ασθενών, εκεί η κατάσταση γινόταν δραματική. Για νερό κατέφευγαν μόνοι τους στη βρύση της τουαλέτας διότι δεν υπήρχε κάποιος να τους δώσει ένα ποτήρι, ένα μπουκάλι. Και με δεδομένη την απαγόρευση εξόδου από τον θάλαμο αρνητικής πίεσης, η έλλειψη υγρών αύξανε ακόμα περισσότερο τους κινδύνους για κάθε ασθενή ανεξαρτήτου ηλικίας.

Για τις κουβέρτες, ούτε λόγος να γίνεται. Η έλλειψή τους, μάλιστα, δοκίμαζε τα αντανακλαστικά των ασθενών και όξυνε τον νου τους για την εξεύρεση λύσεων που θα περιόριζαν την παγωνιά. Τα αυτοσχέδια μπαλώματα στα παράθυρα με χαρτομάντιλα επιβεβαίωσαν ότι κάποιος μπορεί να σκαρφιστεί κάθε πιθανό και απίθανο τρικ για να επιβιώσει.

Η έλλειψη κουβερτών αναγκάζει τους ασθενείς να βάλουν… χαρτομάντιλα ώστε να κλείσουν τα κενά στα παράθυρα, από όπου μπαίνει το κρύο.

Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που όλο το σύστημα του υπουργείου Υγείας γνώριζε την επικείμενη επέλαση του κορωνοϊού. Είχαν, μάλιστα, γίνει και τεστ από τον Βασίλη Κικίλια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται απανωτά κρούσματα. Γεννάται, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα για την ποιότητα των δοκιμών που έγιναν. Και των ελέγχων που έκαναν όσοι ανέλαβαν την πιο δύσκολη αποστολή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Φυσικά και δεν αναφερόμαστε στους εργαζομένους. Ακόμα και οι καταγγέλλοντες υπογραμμίζουν την τρομερή δουλειά γιατρών και νοσηλευτών. Τη μάχη που δίνουν για να διευκολύνουν τους ασθενείς. Για να τους βοηθήσουν. Και παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

«Εμείς τα έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται προσωπικό. Ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ελλείψεις», δήλωσε στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» ο Ηλίας Σιώρας, γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος των γιατρών στον «Ευαγγελισμό». «Πρέπει οι διοικήσεις να απαντήσουν υπεύθυνα και τα προβλήματα δεν ωφελεί αν κουκουλώνονται», πρόσθεσε. Για τις καταγγελίες δεν είχε γνώση. Αλλά τόνισε ότι πράγματι τα υλικά, όπως οι μάσκες δίνονται με φειδώ ακόμα και στους γιατρούς επειδή υπάρχει επίκληση της παγκόσμιας ζήτησης που δημιουργεί δυσκολίες στην προμήθειά τους.
Ηλίας Σιώρας, γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος των γιατρών στον «Ευαγγελισμό»
Για τον Σιώρα, τα σημαντικά προβλήματα του «Ευαγγελισμού» είναι δύο. Αφενός η έλλειψη χώρων, διότι το νοσοκομείο χτίστηκε σε κάθε γωνιά όλων των ορόφων. Κι επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στους χρόνια πάσχοντες. Σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και αποφεύγουν να πάνε στα νοσοκομεία, είτε επειδή τους λένε ότι λειτουργούν πλέον μόνο ως σημεία αναφοράς είτε διότι η πλειοψηφία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει επιστρατευθεί για τα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους οι κλίνες που ανακοινώνονται δεξιά και αριστερά, αλλά οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν μείνει στα λόγια λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού», μας εξήγησε.

«Αν δεν υπάρξει μέριμνα και πρωτοβάθμια φροντίδα για όσους έχουν χρόνια προβλήματα, αυτόματα θα επιδεινωθεί η κατάστασή τους και θα γίνουν εν δυνάμει θύματα της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Εμείς απευθυνθήκαμε και στη διοίκηση του «Ευαγγελισμού». Τόσο στη διεύθυνση προσωπικού, απ’ όπου μας παρέμεμψαν στη γραμματεία του διοικητή, όσο και στο γραφείο του τελευταίου. Αφήσαμε στοιχεία, ενημερώσαμε για το αίτημά μας, αλλά μας είπαν ότι θα ειδοποιήσουν. Πότε; Δεν προλάβαμε να ακουστούμε. Το ρωτήσαμε στον αέρα, διότι η γραμμή έκλεισε νωρίς…