-->

Εταιρεία του Σόρος ελέγχει τις αναρτήσεις στο Facebook

Το Facebook έχει προσλάβει έναν οργανισμό που χρηματοδοτείται από τον Τζωρτζ Σόρος για να «ελέγξει πραγματικά» τι θα επιτρέπεται στους χρήστες να δουν στη ροή ειδήσεων τους, σύμφωνα με το BBC.

Η οργάνωση με την επωνυμία “Full Fact” επιβεβαιώθηκε στις 11 Ιανουαρίου ως ένας από τους νέους πραγματικούς ελεγκτές του Facebook. Σύμφωνα με το BBC, θα “επανεξετάσει ιστορίες, εικόνες και βίντεο και θα τα αξιολογήσει με βάση την ακρίβεια”.

Αλλά αυτοί οι ελεγκτές γεγονότων μπορεί να έχουν αλλότριους σκοπούς, σύμφωνα με τη σελίδα χρηματοδότησής τους. Το Google και ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος έχουν δωρίσει εκτενώς ποσά στην Full Fact. Χρηματοδοτείται επίσης από έναν ριζοσπαστικό αριστερό, τον Pierre Omidyar, ο οποίος χρηματοδοτεί τον δικτυακό τόπο Never Trump, ενάντια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ίσως η κίνηση να είχε ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τον Σόρος, του οποίου οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Χρώματος της Αλλαγής, έχουν ασκήσει πίεση για να υποβληθεί το Facebook σε έλεγχο πολιτικών δικαιωμάτων. Το Facebook έχει πάρει φωτιά, μετά την έκθεση της ελεγχόμενης από τον Εβραίο κερδοσκόπο Εφημερίδας New York Times, η οποία ανέφερε ότι το Facebook προσέλαβε μια δεξιά ομάδα για να κάνει έρευνα της αντιπολίτευσης εις βάρος του.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συντηρητικοί ελεγκτές γεγονότων στην οικογένεια ελέγχου ειδήσεων του Facebook. Με το κλείσιμο του οργανισμού Weekly Standrard, το Facebook δεν έχει ακόμη επιλέξει δεξιό διάδοχο για να ελέγχει τα γεγονότα.

Το 2018, η Google δώρισε 210.445 βρετανικές λίρες, συν μια άμεση δωρεά 20.000 λιρών στον οργανισμό Full Contact. Αυτό ισούται με $ 269.175, συν ένα πρόσθετο $ 25.581. Τα Open Society Foundations, που χρηματοδοτούνται από τον George Soros (ο οποίος ζήτησε τη διάσπαση του Facebook), έδωσαν 71.917 λίρες ή 91.987 δολάρια.

Σύμφωνα με την Wired, τα κομμάτια που έχουν οριστεί ως “πλαστά νέα” από το Full Fact δεν θα διαγραφούν, αλλά θα εμφανίζονται χαμηλότερα στις ειδήσεις των χρηστών, μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που καταλήγουν να βλέπουν ειδησεογραφικό και ενημερωτικό περιεχόμενο πολιτικής υφής.

Πηγή: fullfact, dailymail