-->

Ελληνικά Hoaxes: Καταρρίπτοντας ειδήσεις υπέρ των ισχυρών και κατά της αλήθειας: Ντοκουμέντα

του Γιώργου Γιαγκίδη
Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε το «λουκέτο» και μπλοκάρισμα σε πολυάριθμες σελίδες του Facebook, όπως το Non Paper, με την άμεση ή έμμεση ευθύνη των Ελληνικών Hoaxes, σχετικά με το κουβανέζικο φάρμακο κατά του Κορωνοϊού της Ιντερφερόνης Αλφα 2Β, με αιτιολογία συνοπτικά πως οι πληροφορίες από την Κούβα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αξιόπιστες και παρόλο το γεγονός πως κύρια πηγή της είδησης ήταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ή του ότι η είδηση αναπαράχθηκε επίσης από μεγάλα ΜΜΕ που χαίρουν κύρους σε Ιταλία, Ισπανία και Κίνα ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση κάνουμε λόγο για ένα σκεύασμα που ήδη παράγεται από μια κοινοπραξία Κίνας-Κούβας και άνω των 15 χωρών έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον απόκτησης του ως μια πειραματική θεραπεία για το άγνωστο και νεοφανή εφιάλτη του κορωνοϊού.
Διαβάστε και παρακολουθείστε εδώ τη συνέντευξη του δημιουργού του κουβανικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, Luís Herrera.
Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν, θα παρουσιάσουμε αρκετούς λόγους για τους οποίους η παρουσία, όπως επίσης η ολοένα αυξανόμενη εξουσία και δύναμη των Ελληνικά Hoaxes, θα πρέπει να μας προβληματίζουν ως προς τον άξονα της ελευθερίας του λόγου (άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), της ελευθερίας του τύπου (άρθρο 14 συντάγματος), της δημοκρατίας, αλλά και της αλήθειας γενικότερα, όταν έχουμε να κάνουμε με έναν οργανισμό που έχει αναλάβει επίσημα τα «κλειδιά» με  το συνεργαζόμενο του Facebook, σχετικά με την έρευνα, το χαρακτηρισμό και καταπολέμηση των εκάστοτε ειδήσεων ως Fake News, κατά το δοκούν, αυθαίρετα και όχι αθώα ίσως, όπως θα δούμε, όταν μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα ίδια τα E.H, έλαβαν χρηματοδότηση για το έτος 2019, 302.400 δολάρια από το Facebook και 11.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπόθεση «Λευκά Κράνη»
Σε κείμενο τους το 2018 για την οργάνωση «Λευκά Κράνη (White Helmets)», που δραστηριοποιούνταν στη Συρία, «αποκάλυπταν» πως κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι έδειχναν τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να σκηνοθετεί βίντεο με θύματα χημικών επιθέσεων, ήταν μάλλον ψεύτικες, σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα τους. Το υπόλοιπο κείμενο όμως που θέλουμε να εστιάσουμε, αποτελούσε μια προσπάθεια εξωραϊσμού και «αγιοποίησης» της δράσης της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», η οποία παράλληλα, αποδεδειγμένα, χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, ενώ ακόμη αποτελούν αυστηρά τη μοναδική πηγή πάνω στην οποία στήριζαν οι δυτικές δυνάμεις την ενημέρωση τους, που προωθούσε την ανάγκη εισβολής τους κατά της αμυνόμενης χώρας της Συρίας.
Ποτέ δεν διαβάσαμε στα Ελληνικά Hoaxes για τα ρεπορτάζ σημαντικών δημοσιογράφων και ερευνητών, όπως ο Σίμουρ Χερς και ο Ρόμπερτ Φισκ που αμφισβήτησαν και με επιτόπια ρεπορτάζ αρκετές από τις «πληροφορίες» της οργάνωσης αυτής για τη δήθεν χρήση χημικών όπλων από τη νόμιμη κυβέρνηση Άσαντ, για να μην κάνουμε λόγο και για τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν τη σκηνοθεσία του υλικού των Λευκών Κρανών. Με δεδομένο ότι αρκετά ελληνικά ΜΜΕ είχαν αναμεταδώσει τις αμφισβητούμενες πληροφορίες από τα Λευκά κράνη, θα περίμενε τουλάχιστον να δει κανείς στα Ελληνικά Hoaxes και τις θέσεις των Χερς και Φισκ, εκ των σημαντικότερων και κορυφαίων «mythbusters» στην παγκόσμια ιστορία της δημοσιογραφίας των χρόνων μας, αλλά ματαίως. Χαρακτηριστικό και το βίντεο με τον “δυστυχή” που “σφαδάζει” στα συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς του “χασάπη” Άσαντ,  τον οποίο βλέπουμε λίγο μετά να ποζάρει στη φωτο αρτιμελής και υγιέστατος με τους… “διασώστες” του. Ο κόσμος βούιξε αλλά τα Ελληνικά Hoax δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τα fake news των σκηνοθετημένων “διασώσεων” από τα Λευκά Κράνη.

Όπως επίσης δεν έχουν αντιληφθεί ότι ένας πληροφοριοδότης από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), διέρρευσε έγγραφα στα  Wikileaks  που προκαλούν ερωτηματικά για την ακρίβεια της έρευνας φερόμενη  επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα της Συρίας, σχετικά με τη τον Απρίλιο του 2018, η οποία αναφέρει σε πολλά σημεία πως η έρευνα ήταν «πειραγμένη», προκειμένου  να καταλήξει στο σημείο που ήταν επιθυμητό εξ αρχής.
Τα «Λευκά Κράνη» τελικά φυγαδεύτηκαν από τη Συρία το 2018 υπό τις αμερικανικές και Ισραηλινές δυνάμεις, για τα οποία τα Wikileaks επίσημα έκαναν λόγο πως μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης τους προέρχεται εξ ΗΠΑ, στοιχεία για τα οποία επαναλαμβάνουμε πως δεν έγινε η παραμικρή μνεία από τα Ελληνικά Hoaxes, όπως επίσης δεν παρουσιάστηκαν τα δεκάδες βίντεο που δείχνουν την παραπλανητική δράση τους, όπως θα δείτε εδώ.
Υπόθεση «Γλυφοσάτη»
Το 2018 πάλι, που ίσως ήταν η χρονιά των Ελληνικών Hoaxes, μας παρουσίασαν άρθρο τους που σε γενικές γραμμές έκανε λόγο πως δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχίες για την ουσία γλυφοσάτη που παράγει η διαβόητη Mosanto (που το 2018 επίσης εξαγοράστηκε από το γερμανικό «κολοσσό» Bayer με σκοπό το πέρασμα της Ευρώπη), αλλά και το επίσης κακόφημο ζιζανιοκτόνο Roundup που την περιέχει σε σημαντικές ποσότητες.
Το Μάρτιο του 2015, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), με το τμήμα του Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνοταξινόμησε τη γλυφοσάτη ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” (κατηγορία 2Α) με βάση αρκετές επιδημιολογικές μελέτες, σε ζώα και in vitro, κάτι που αναθεώρησε σχετικά στη συνέχεια αναφορικά περισσότερο με το ποσοστό έκθεσης στην ουσία, ωστόσο στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023, με εμάς να μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια πιθανότατη υγειονομική βόμβα που κυκλοφορεί ελεύθερα στη ζωή μας και καταναλώνεται.
Ουσιαστικά δηλαδή το θέμα είναι πως είναι μια όντως καρκινογόνος ουσία, αλλά στα μικρότερα επίπεδα έκθεσης που δεχόμαστε δεν υπάρχει, λογικά, κάποιος κίνδυνος· το ίδιο όμως συμβαίνει για ουσίες όπως η ασπαρτάμη, το κυκλαμικό οξύ, η ζαχαρίνη και άλλες ουσίες με καρκινογόνο δράση που έχουμε συχνότατη έκθεση κυρίως στη διατροφή μας, αλλά όπως μας λένε, κινδυνεύουμε μόνο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έκθεσης, αλλά αλήθεια ποιος το δέχεται αυτό εύκολα για την υγεία του και πόσοι από εμάς το γνωρίζουν;
Το ThePressProject μέσω των Θάνου Καμήλαλη και Μηνά Κωνσταντίνου πραγματοποίησε εκτενή έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και κατέληξε στο πως τα Ελληνικά Hoaxes επανέλαβαν και πάλι μια προσπάθεια εξωραϊσμού κάποιων ιδιαίτερα παθολογικών ουσιών, όπως αναφέρουμε πιο πάνω, με πιθανή καρκινογόνο δράση, κάτι που αποδείχθηκε και στη γνωστή δίκη του Ντουέιν Τζόνσον που ανέπτυξε καρκίνο μέσω του Roundup και αποζημιώθηκε με 289 εκ. δολλάρια από τη Μοσάντο!
Βασικό επιχείρημα των Ελληνικών Hoaxes στο άρθρο τους, ήταν πως «Αν η έκθεση είναι χαμηλή το ρίσκο είναι χαμηλό» ως προς τη γλυφοσάτη και το roundup που την περιέχει, αλλά σε κάποιο σώφρονα νου ακούγεται αυτό ως λογικό;
Κανείς όμως πάλι, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η συζήτηση για τη γλυφοσάτη και το Roundup αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ζιζανιοκτόνο κυκλοφορεί από το 1974, επομένως «είναι ακίνδυνο εδώ και τέσσερις δεκαετίες». Αυτό όμως λειτουργεί και αντίστροφα, αφού πλέον, μετά από χρόνια χρήσης και έκθεσης στο Roundup, εμφανίζονται όλο και περισσότερες ενδείξεις, μελέτες και αποκαλύψεις, που συνηγορούν ότι το ζιζανιοκτόνο είναι προβληματικό. Για παράδειγμα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο  δημοσίευσε έρευνα το 2017, αφού πήρε δείγματα από τα σώματα ανθρώπων άνω των 50 ετών σε δύο διαφορετικές περιόδους, το 1993-1996 και 2014 – 2016. Η έρευνα έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά γλυφοσάτης σε διάφορους οργανισμούς αυξήθηκαν κατά πάνω από 1000%).
Πέρα αυτών και των μελετών υπεράσπισης για τη γλυφοσάτη που επισυνάπτονται στο άρθρο των Ελληνικών Hoaxes, είναι γνωστό πως η Μοσάντο χρηματοδοτεί πλήθος «στημένων» και «πειραγμένων» ερευνών, κάτι που αποδείχθηκε και στα περίφημα Mosanto Papers.
Εξαιρετικά ενδεικτικό είναι και το απόσπασμα με το  δημοσιογράφο του Canal+ που προσφέρει ένα ποτήρι που περιέχει γλυφοσάτη σε έναν περιβαλλοντολόγο, υπερασπιστή της μη επικινδυνότητας της επίμαχης ουσίας. 
Έχουμε να κάνουμε εν κατακλείδι, με μια ουσία, όπως τη γλυφοσάτη, που υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την καρκινογόνο της δράση, αλλά με το επιχείρημα πως η έκθεση και η ποσότητα της ουσίας είναι χαμηλή, δεν υπάρχει κίνδυνος. Τότε λοιπόν, γιατί αποσιωπώνται οι αρνητικές μελέτες και γιατί η Μοσάντο χρηματοδοτεί για τα επιθυμητά ερευνητικά αποτελέσματα; Και γιατί τα Ελληνικά Hoaxes λαμβάνουν το μέρος της υπεράσπισης των ισχυρών πολυεθνικών κολοσσών;
Εκτενέστερα διαβάστε εδώ.
Υπόθεση «Νεκροί Πολυτεχνείου»
Tη χρονιά του 2018 τα E.Hoaxes επιδόθηκαν σε μια τουλάχιστον ατυχή προσπάθεια, σχεδόν ποδοσφαιρικών όρων, για το γεγονός των νεκρών του πολυτεχνείου το 1973, όταν ουσιαστικά κρίνοντας από μερικά μέτρα και διαστήματα, προσπάθησαν να μας πείσουν πως δεν σκοτώθηκε κανείς εντός του πολυτεχνείου, παρα μόνο εκτός, όπως ένας ποδοσφαιριστής δεν σημείωσε κάποιο γκολ, καθώς ήταν για ελάχιστα εκατοστά πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυνόμενο παίκτη, κάτι που παρατηρήσαμε μέσω του VAR μάλιστα.
Χαρακτηριστικά κατέληξαν στο πως: «Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε πως, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της κινητοποίησης των φοιτητών αλλά και του απλού λαού που κατέβηκε στους δρόμους, στην προσπάθεια ανατροπής του φασιστικού καθεστώτος».
Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε πώς μπορεί να διαχειριστεί κανείς κακότροπος εχθρός της δημοκρατίας αυτό το αφήγημα, την ώρα που η Χ.Α. και άλλοι αντιδημοκρατικοί απολυταρχικοί πολιτικοί οργανισμοί, κραύγαζαν τότε με σθένος για το «παραμύθι» του πολυτεχνείου και σ’ αυτήν την προσπάθεια τα Ελληνικά Hoaxes έδωσαν γόνιμο έδαφος για τη συνέχεια της προπαγάνδας τους. Όταν μάλιστα αναπαράγουν έμμεσα το «καφενειακού» τύπου αφήγημα πως το περιβόητο τανκ απλά έριξε την πύλη, κάποιοι ελεύθεροι σκοπευτές –τάχα πράκτορες εναντίον του καθεστώτος και του Γ. Παπαδόπουλου– έριχναν βολές και έτσι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι, την ώρα που υπάρχουν 24 ταυτοποιημένοι και άλλοι 16 άγνωστης ταυτότητας νεκροί  που εντοπίστηκαν με επιστημονική έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος, στο σύνολο των 40 νεκρών.
Αραγε κάποιος συγγενής και κοντινός άνθρωπος των πεσόντων πώς τα ακούει αυτά; Γιατί μάλλον την άποψη του ελληνικού λαού δεν τη λογαριάζουν και ιδιαίτερα σε αυτή την αήθη απόπειρα χάλκευσης της ιστορίας.
Αλλά μπροστά στην ανάγκη της ανάδειξης της «μοναδικής και ακλόνητης αλήθειας», τι σου είναι το ήθος ή τα «παραμύθια» που θρέφουν τους λαούς με ηρωική τροφή για την πάλη προς ένα καλύτερο και ανθρώπινο αύριο; Ομοίως λοιπόν και η Ρεπούση, ο Νάσος Θεοδωρίδης, ο Τζήμερος, ο Νίκος Φίλης, o Νίκος Μαραντζίδης και όσοι άλλοι που η ιστορία θα τους ξεβράσει.
Υπόθεση «NATΟ και Συνεκμετάλλευση Αιγαίου»
Αίσθηση σε πολλούς είχε προκαλέσει το 2018, όταν τα Ελληνικά Hoaxes με άρθρο τους προχώρησαν στην υπεράσπιση του ΝΑΤΟ, αναφέροντάς μας πως ήταν ψέμα το ότι το κράτος της Δανίας επιφύλασσε έως και 12ετη φυλάκιση σε όποιον ασκούσε κριτική στο ΝΑΤΟ ή ήταν ιδιαίτερα φιλικός προς τη Ρωσία, μέσω υπό ψήφισης νομοσχεδίου.
Όπως αποδείχθηκε όμως τελικά, ήταν υπαρκτό αυτό το πραγματικά αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που επέσυρε αυτή την εξοντωτική ποινή. Μάλιστα υπήρξε και η θέληση η παραπάνω λογοκρισία να περάσει και στο φιλικό προς αυτήν, Facebook. Ο δημοσιογράφος Lars Jorgensen, έκανε λόγο σε άρθρο του για την τεράστια λογοκρισία στη χώρα, μια λογοκρισία με άρωμα Ελλάδας, αναφορικά με τις επιταγές του δυτικού άξονα σε θέματα αιχμής, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία και το Συριακό Ζήτημα.
Το ίδιο συνέβη και την περίοδο του ψυχρού πολέμου υπό την επιρροή του Σχεδίου Μάρσαλ. Η Δανία ιστορικά δέχτηκε πιέσεις και επιρροές για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, και στον Α’ παγκόσμιο από τις δύο πλευρές και στην περίοδο κατοχής των Ναζί. Όπως διαβάζουμε και στο «Ατέχνως», το ίδιο συνέβη και την περίοδο του ψυχρού πολέμου υπό την επιρροή του Σχεδίου Μάρσαλ. Ιδιαίτερα την δεκαετία του 1950 ήταν έτοιμα τα σχέδια νόμου για τιμωρία όσων διέδιδαν προφορική ή γραπτή προπαγάνδα που ευνοούσε ξένη δύναμη, εννοώντας την Σοβιετική Ένωση, και διακινητές τους κομμουνιστές. Νομοσχέδια κατά παραγγελία της CIA. Δεν ψηφίστηκαν επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες φοβήθηκαν μήπως περιλάβει και τους ίδιους και ανέλαβαν οι ίδιοι την έκδοση αντικομμουνιστικού υλικού που χρηματοδοτήθηκε από την CIA.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε περιληπτικά και τον «αγώνα» των Ε.Η να μας αποδείξουν πως τάχα οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τουλάχιστον σχετικά με τον ορυκτό πλούτο, με διάφορα «ρεπορτάζ» τους, ωστόσο αυτό τελικά σήμερα αποτελεί ένα θέμα το οποίο από «ταμπού», πλέον συζητείται έντονα και δημόσια στους κυβερνητικούς κύκλους, όπως επίσης ουσιαστικά θεωρείται ως μια τελειωμένη υπόθεση, ειδικά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Ντόκου, αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης, αλλά και ο «γαλάζιος» βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, μεταξύ άλλων. Βέβαια, κάποιοι τόνιζαν πως η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ήταν γνωστή στις πολιτικές ηγεσίες, τουλάχιστον 3 χρόνια πριν, όπως θα δούμε εδώ, με την Ανασκόπηση της επίσκεψης Ερντογάν στις 7/12/2017.
Οι δύο φορές μονάχα που παραδέχθηκαν πως παρήγαγαν Hoaxes οι ίδιοι
Την πρώτη φορά ήταν τον Ιούνιο του 2016, όταν χαρακτήρισαν ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tribune.gr ως ψευδές. Το δημοσίευμα παρουσίαζε τον Βρετανό Τζάθαν Σμιθ, ο οποίος είχε IQ 145, να τάσσεται υπέρ του Brexit. Τα Ελληνικά Hoaxes υποστήριζαν πως ο Σμιθ δεν υπήρχε και επρόκειτο για fakenews. Τελικώς ο φορέας του fake news ήταν τα Ελληνικά Hoaxes που αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη. Τη δεύτερη φορά που αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη μετά από fakenews δικό τους, ήταν τον Ιούνιο του 2018 που παρουσίαζε ψευδή πραγματικότητα για την αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας από την Ελλάδα το 1977.
Το Facebook ανέθεσε δημοσιογραφική δουλειά σε ΜΗ δημοσιογράφους:
Τελευταία ένα πρωτογενές ρεπορτάζ από το Zougla.gr, έκανε λόγο σχετικά με την υποβολή ψευδών στοιχείων προς τις δημοσιογραφικές ενώσεις και άλλες αρχές από μέρους των Ελληνικών Hoaxes, με πιθανό σκοπό την παραπλάνηση τους για τη μη τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων. Όπως θα δούμε στο αναλυτικό ρεπορτάζ, το Facebook ουσιαστικά ανέθεσε μια αμιγώς δημοσιογραφική δουλειά σε άτομα που δεν τελούν υπό αυτή την ιδιότητα.
Χαρακτηριστικές σχετικές περιπτώσεις είναι αυτές δύο πρωτοκλασάτων στελεχών των Ελληνικών Hoaxes, οι οποίοι είναι μέλη δημοσιογραφικής ένωσης (αποκτώντας έτσι και τη «δημοσιογραφική» ιδιότητα), παρότι δεν πληρούν μια σειρά σοβαρών προϋποθέσεων γι αυτό, με αποτέλεσμα να εγείρονται σημαντικά ερωτήματα και υποψίες για υποβολή ψευδών δηλώσεων και βεβαιώσεων με σκοπό την παραπλάνηση των αρμοδίων: 1. Αθανάσιος Σιτίστας: Διαχειριστής και κύριος αρθρογράφος ιστοσελίδας. Σε ΦΕΚ του 2011, ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως επισμηνίας του Στρατού, και 2. Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης: Δηλώνει web developer.
Οι δυο τους ισχυρίζονται ότι τυγχάνουν μέλη της «Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης», ενώ μάλιστα παρουσιάζουν βεβαιώσεις της συγκεκριμένης Ένωσης, δηλαδή ότι αμφότεροι είναι τακτικά μέλη της.Όμως διαβάζοντας τις προϋποθέσεις εγγραφής των τακτικών μελών της συγκεκριμένης ένωσης, παρατηρούμε πως δεν τηρούνται συγκεκριμένες διατάξεις για τα δύο πρόσωπα, όπως με το Κεφάλαιο Β, άρθρο 5, παρ. 3, εκεί που μαθαίνουμε πως «Τακτικά μέλη εγγράφονται οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν κύριο επάγγελμα τη συγκέντρωση, τη διαμόρφωση και τη μορφοποίηση της ύλης που δημοσιεύεται».
Επίσης, για να εγγραφεί κάποιος τακτικό μέλος στη δημοσιογραφική ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 6, θα πρέπει να έχει αφενός προϋπηρεσία 3 ετών και να αμείβεται κατά τον χρόνο που υποβάλλεται η αίτηση του για εγγραφή με αμοιβές που να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στα κατώτερα όρια που ορίζουν οι νόμοι και οι Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου. Μάλιστα, για να γίνει δεκτός κάποιος στην Ένωση, θα πρέπει να υποβάλει γραπτώς τις παραπάνω βεβαιώσεις.
Ωστόσο μεταξύ άλλων παραλήψεων, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας δηλώνουν ότι κατά την περίοδο 2013-2018 δεν έλαβαν χρηματοδότηση και δεν παρείχαν οποιαδήποτε αμοιβή στους συνεργάτες τους. Ο Αθανάσιος Σιτίστας, όταν εγγράφηκε στην Ένωση το 2017, δεν είχε κύριο επάγγελμα τη δημοσιογραφία, δεν είχε προϋπηρεσία 3 ετών και βεβαίως δεν αμειβόταν καθόλου, κατά δήλωσή του. Μια περίπτωση κατά την οποία εγγράφηκε στην Ένωση εν ενεργεία στρατιωτικός ως Επισμηνίας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας! Ο Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης, ο οποίος άρχισε να αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα από τον Δεκέμβριο του 2017, κατά δήλωσή του, έγινε μέλος στην Ένωση μόλις έναν μήνα αργότερα (1/1/2018), χωρίς φυσικά την απαιτούμενη προϋπηρεσία και χωρίς φυσικά να λαμβάνει την ανάλογη κατώτατη αμοιβή που προβλέπεται από το καταστατικό της Ένωσης. Το Zougla.gr φυσικά ρώτησε τους αρμόδιους για αυτό, όπως βλέπουμε στην εικόνα παρακάτω.Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γύρω από αυτή την υπόθεση εδώ.
Τέλος, ας αναφερθούμε και στο Θεόδωρο Δανιηλίδη, Iδρυτή-διαχειριστή της σελίδας. Πρόκειται για απόστρατο ναρκαλιευτή του Ελληνικού Στρατού με ξεχωριστή θέση ως προς την κρίση των ειδήσεων γύρω μας!
Δυσανοχή στην κριτική στάση απέναντί τους
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως η σελίδα φρόντισε σχετικά πρόσφατα να αφαιρέσει τις δημόσιες κριτικές απέναντί της στο Facebook αφού αποδεικνύει ότι δεν ανέχεται την οποιαδήποτε κριτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις «κομψές» απειλές προς τον Πρόεδρο του Ε.ΠΑ.Μ, Δημήτρη Καζάκη, με την επίκληση του κ. Δανιηλίδη στον δικηγόρο του για «συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς»! Η συγκεκριμένη διαμάχη ξέσπασε κατά την περίοδο πυρκαγιών στην Αττική, όταν τα Ελληνικά Hoaxes ανέλαβαν ουσιαστικά το ρόλο υπεράσπισης της «αλάνθαστης» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα εγκληματικά της λάθη που προκάλεσαν τόσες καταστροφές και νεκρούς εκείνη την περίοδο. Ο Δημήτρης Καζάκης στη συνέχεια στοχοποιήθηκε με 3 συνολικά δημοσιεύματα των E.H προς αυτόν, αλλά φυσικά δεν είναι ο μόνος, αφού και άλλα φυσικά πρόσωπα στοχοποιούνται πολλές φορές από τη σελίδα. Ωστόσο στην περίπτωση του Δ. Καζάκη, μας έκανε εντύπωση πως πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόση επιμονή προς ένα πολιτικό πρόσωπο, όταν την ίδια ώρα τα σχεδόν καθημερινής βάσης «Hoaxes», ιδίως των ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ., μένουν επιδεικτικά αναπάντητα. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως τα Ελληνικά Hoaxes έχουν τη συνήθεια να αφήνουν ανενόχλητους δεκάδες λογαριασμούς οπαδών «trols», με πασιφανώς ψεύτικους λογαριασμούς, ειδικά όταν ξεσπά κάποια διαδικτυακή κόντρα σχετικά με αναγνώστες που διαφωνούν στην είδηση που παρουσιάζουν ως ακλόνητη αλήθεια. Στην εικόνα παρακάτω, ο Θ. Δανιηλίδης αναφέρει πως σκόπευε να κινηθεί νομικά κατά του Δ. Καζάκη, όπως αναφέρει στο γράφοντα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι.
Η καταγγελία Σαραντάκου
Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε και την κριτική που άσκησε ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της σελίδας, Νίκος Σαραντάκος, σχετικά με την κομματική-πολιτική αμεροληψία ή μη της σελίδας, στρέφοντας τα βέλη προς τον Δ. Αλικάκο, με τον τελευταίο να απαντά σε έντονο ύφος. Πιστεύουμε πως τα γραφόμενα του κύριου Σαραντάκου «ομιλούν» από μόνα τους.
Ο Ν. Σαραντάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, μετά τις εκλογές, έπεσαν στην αντίληψή μου απανωτές έντονα φιλοκυβερνητικές (και αντισύριζα) δημοσιεύσεις του κ. Αλικάκου, αρχισυντάκτη στον Χοαξες, στο Φέισμπουκ οπως εκείνη όπου χαρακτηρίζει “λύτρωση” την αλλαγή κυβέρνησης ή την άλλη όπου μιλάει για επίπεδο “σουρωμένου κομπλεξικού κομματόσκυλου” για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνθηκα εξαπατημένος.
Για αυτούς τους λόγους, και αφού ένα διάβημά μου στους ανθρώπους των Χόαξες έδειξε την αδυναμία συνεννόησης, ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομά μου από τον κατάλογο των “συμβούλων” του ιστοτόπου, πράγμα που έγινε.
Πιστεύω ότι οι έντονα κομματικές θέσεις του κ. Αλικάκου τον καθιστούν εντελώς ακατάλληλο για το λειτούργημα που θέλει να αναλάβει και θα φροντίσω, με τις μικρές μου δυνάμεις, να σταματήσει αυτή η αντιδεοντολογική κατάσταση».
Ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης εδώ.
Ελληνικά Hoaxes και Facebook
Μεγάλη κουβέντα έχει φουντώσει επίσης ο ρόλος των E.H. μετά την ανάληψη των «κλειδιών» από το Facebook, με το νέο τους ρόλο ως ανεξάρτητοι ελεγκτές ψευδών γεγονότων, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων από το Μάιο του 2019, πάντα σε συνεργασία με το Facebook, καθώς υπάρχει η υποψία πως δύνανται να διαγράφουν αναρτήσεις χρηστών κατά το δοκούν.
Οι ίδιο αναφέρουν πως οι εκάστοτε ελεγκτές του Facebook δεν έχουν τη δυνατότητα διαγραφής αναρτήσεων, παρά μόνο την κρίση κάποιων αναρτήσεων ως «Fake News».
Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως αν το εκάστοτε υλικό κριθεί ψευδές περιορίζεται η διανομή του (από το Facebook και όχι από τον ελεγκτή). Το περιεχόμενο εμφανίζεται χαμηλότερα στις “Ενημερώσεις” του Facebook και συνοδεύεται από σχετικά άρθρα από τους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να κοινοποιήσει το περιεχόμενο, ειδοποιείται σχετικά με τις πρόσθετες πληροφορίες γι αυτό. Επίσης, οι χρήστες ειδοποιούνται για αναρτήσεις που είχαν κοινοποιήσει στο παρελθόν, αλλά αξιολογήθηκαν πρόσφατα. Σε καμιά περίπτωση δεν διαγράφονται οι αναρτήσεις, όπως τουλάχιστον τα E.H. μας εξηγούν.
Το περίεργο όμως εδώ είναι πως από τη στιγμή και έπειτα που ανέλαβαν το σχετικό νέο ρόλο τους, άρχισε και το μπαράζ λογοκρισίας και «κατεβάσματος» αναρτήσεων περισσότερο ανεξάρτητων και καθημερινών χρηστών του συγκεκριμένου social media, την ώρα που αληθινά fake news και μάλιστα με ρητορική ακραίου ποικιλόχρωμου μίσους οργιάζουν στο Facebook, με τα E.H να αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως γτι ευθύνεται γι αυτό το μπαράζ διαγραφής αναρτήσεων, αναφέροντας πρόχειρα πως πρόκειται για κάποιο ένοχο «bug» του Facebook.
Θα πρέπει λοιπόν να μας βάζει σε υποψίες που τα γεγονότα λογοκρισίας συνέπεσαν με την προαγωγή των Ελληνικών Hoaxes;
Εφόσον όμως αυτή η διαδικασία ως προς το αποτέλεσμα της είναι απόρροια κάποιο σφάλματος, όπως λένε τα Ελληνικά Hoaxes, γιατί δεν κάνουν κάτι για να τη διορθώσουν ως επίσημοι συνεργάτες του Facebook, με το μπλοκάρισμα αναρτήσεων και σελίδων να παραμένει άδικα;
Ο δρόμος του χρήματος
Επιστρέφοντας σύντομα στο θέμα που αναφερθήκαμε κατά την εισαγωγή του άρθρου μας, αναφορικά με την Ιντερφερόνη Α 2Β, αντανακλάται ένα σοβαρό ζήτημα που θίγει την όποια «ανεξαρτησία» των Ελληνικών Hoaxes, όταν καταλήγουμε σε μια παραπληροφόρηση από αυτή την «ομάδα κατά της παραπληροφόρησης» ή σε μια εξυπηρέτηση του φαρμακευτικού μονοπωλιακού κλάδου συγκεκριμένου διακλαδικού πολυεθνικού συμπλέγματος, που τυγχάνει «χορηγός» αυτής της αλήθειας.
Καθώς την ώρα που τα δυτικά μονοπώλια ανταγωνίζονται για το ποιος θα παράξει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, χιλιάδες φάρμακα που βασίζονται στην αντιιική ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη άλφα 2B, παράγονται μαζικά από τη Συντεχνία Κούβας-Κίνας υπέρ της καταπολέμηση της νόσου, με την χρήση τους να σημειώνει σημαντική επιτυχία και στη χώρα της Κίνας.
Αντί όμως να σταθούν σε αυτό τα Ελληνικά Hoaxes, βασίζουν το άρθρο τους στο γεγονός πως η χημική ουσία δεν ανακαλύφθηκε στην Κούβα (εντελώς άσχετο με το πού γίνεται σήμερα η παραγωγή του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ιού) και ότι το φάρμακο «δεν έχει κριθεί αποτελεσματικό από τις κλινικές δοκιμές» (προφανώς η επιτυχής χρήση του δεν αποτελεί κανενός είδους δοκιμή για τον αρθρογράφο), την ώρα που δυστυχώς έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές πως υπάρχει και η «στρατευμένη ερευνητική επιστήμη», χωρίς βέβαια να θέλουμε να θίξουμε τη ζωτικότατη ανάγκη απόδειξης μέσω ερευνών κάποιου επιστημονικού ισχυρισμού. Αλλά οφείλουμε να το τονίσουμε, όταν αποδεδειγμένα αυτή η στρατευμένη επιστήμη θα παρουσιάσει αποτελέσματα βάσει του χρηματισμού που λαμβάνει, όπως είδαμε παραπάνω στο θέμα της Γλυφοσάτης-Μοσάντο.
Είμαστε όμως σίγουροι πως τα παραπάνω είναι άσχετα με το ότι:
  1. Η ΜΚΟ στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα («ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ»), έχει λάβει 11.000€ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του TjekDet.dk (https://www.ellinikahoaxes.gr/financing-indepedence/).
  2. Το TjekDet.dk έχει λάβει 44.000€ από τη Google, 40.000€ του Open Society Initiative for Europe, 10.000€ του IFCN και 50.000$ του Ινστιτούτου Poynter (https://factcheckeu.info/el/about).
  3. Το Poynter το οποίο έχει ιδρύσει το International Fact-Checking Network, χρηματοδοτείται από μια σειρά “ευαγών ιδρυμάτων” όπως το NED (το αμερικάνικο «Ταμείο για την Δημοκρατία» που χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση σε Κούβα, Βενεζουέλα, Χονγκ Κονγκ, Ουκρανία κ.α), το Ίδρυμα του Maimi (πηγή της «δεξιάς» ξενοκίνητης αντιπολίτευσης σε όλη τη Λατινική Αμερική), το Open Society Foundations του γνωστού G. Soros μεταξύ άλλων, το Ταμείο της Δημοκρατίας, το Ίδρυμα Μακάρθι, τη Google, το Facebook και λοιπούς περίφημους.
Στην εικόνα μπορούμε να δούμε και τους χρηματοδότες της σελίδας, σύμφωνα με αυτή, για το 2019.
Σε κάθε περίπτωση, μάλλον οι μετοχές των παραπάνω μονοπωλιακών ομίλων και χορηγών στη φαρμακευτική βιομηχανία, λειτουργούν προωθητικά προς την ανάδειξη της επιστημονικής αλήθειας(;)
Αντί επιλόγου
Εδώ ας αναφέρουμε πως μελετήσαμε τη δράση των Ελληνικών Hoaxes σχετικά εκτενώς, επισυνάπτοντας για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη «πλουσιότερα» άρθρα ανά θέμα ενδιαφέροντος, καθώς η λεπτομερέστερη παρουσίαση των «ατοπημάτων» των Ελληνικών Hoaxes θα καταλάμβανε το μέγεθος ενός μικρού βιβλίου, κάτι που θα μετέτρεπε την παρούσα μικρά μελέτη μάλλον δύσχρηστη για τον μέσο αναγνώστη.
Τα Ελληνικά Hoaxes αποτελούν μια σελίδα που πράγματι, ειδικά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, επιχείρησε να διαλύσει και το κατάφερε ορισμένες φορές, μύθους και πλάνες που απασχολούσαν το ελληνικό διαδίκτυο με αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο γρήγορα μετατράπηκαν σε ένα διογκωμένο άρμα καθεστωτικής προπαγάνδας στα κρίσιμα τουλάχιστον ζητήματα, τα οποία μελετά με επιστημονικοφανή τρόπο, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις ως κάποια σχετική αυθεντία. Αλλά ακόμα και σε πιο ισχνής σημασίας θέματα σήμερα, τα ψηλαφίζει με τρόπο πάντα που θα ευνοηθεί ο ισχυρός έναντι του ανίσχυρου ως ένα διαδικτυακό Mega Channel θα λέγαμε, υπέρ μιας δημοσιογραφίας των ισχυρών εναντίων των ανίσχυρων, στρατευμένης στις επιταγές της καθεστηκυίας τάξης, έστω και αν δεν αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους με την πρέπουσα νομική έννοια, όπως είδαμε και πιο πάνω· κάτι φυσικά αφήνει αδιάφορο το Facebook, το οποίο τους τοποθέτησε σε θέση αρχής στον έλεγχο της άποψής μας και των ειδήσεων.
Για όλα αυτά λοιπόν, ας εμπιστευόμαστε προσπάθειες ανεξάρτητες, «από τα κάτω», με κυριότερη ανταμοιβή την αφύπνιση των μαζών, παρά τους πακτωλούς χρημάτων μικρών ή μεγάλων κολοσσών και τα «οφίτσια» υπέρ αυτών από τους δυνάστες μας.
Διότι σήμερα δίνεται ένας αληθινός αγώνας επιβίωσης ενός ολόκληρου λαού και μια μάχη που η αλήθεια καταστρατηγείται και εμφανίζεται ως ψέμα και το ψέμα μεταμφιέζεται σε αλήθεια, στο παίγνιο καταπίεσης μας.
Υ.Γ. Ας κλείσουμε με το τελευταίο κατόρθωμα του εκ των κορυφαίων στελεχών των Ελληνικών HoaxesΔημήτρη Αλικάκου, ο οποίος έκανε λόγο στοΝ προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για την ανθρωπιστική μπίζνα της σταχτοπούτας Κούβας, που τολμά λέει να εξάγει το ιατρικό της προσωπικό και να δέχεται κάποια οικονομική ανταμοιβή γι αυτό, επειδή τολμούν να σώζουν ζωές και να κυνηγάνε την παραμικρή πηγή εσόδων, αντί να απολαμβάνουν το 60ετές τους Εμπάργκο από τις ΗΠΑ και τις φίλιες της δυτικές δυνάμεις.
Πρώτη δημοσίευση: ΕΥ ΖΗΝ 16
Ο Γιώργος Γιαγκίδης είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής Ιατρικής ΑΠΘ, μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Θεσσαλονίκης.