-->

Χριστιανικά σωματεία μαζεύουν υπογραφές για να ανοίξουν οι εκκλησίες την Ανάσταση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να μείνουν κλειστοί οι ναοί το Πάσχα στο πλαίσιο της αποφυγής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλούς πιστούς να ζητούν να επιτραπεί η είσοδος στις εκκλησίες ο βράδυ της Ανάστασης με τον τρόπο που λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες.

«Γιατί έκλεισαν τα Σπίτια μας, οι Ιεροί Ναοί; Γιατί να μην εφαρμοστούν και στους Ιερούς Ναούς τα μέτρα που εφαρμόζονται στις Τράπεζες και στα καταστήματα τροφίμων; Πώς νοείται στην Ελλάδα να ισχύει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που σε άλλες ομόδοξες χώρες επιτρέπεται η λειτουργία των Ναών με τη συμμετοχή των πιστών; Ζητούμε να κάνουμε Ανάσταση με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα στους Ιερούς Ναούς, τα Σπίτια μας! Είναι μια προσπάθεια από όλα τα χριστιανικά σωματεία της χώρας μήπως γίνει κάποια ρύθμιση και μπορέσει να πάει ο κόσμος το βράδυ της Ανάστασης στους ναούς. Υπάρχει μια φόρμα για τη συλλογή των υπογραφών. Σήμερα θα ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα και τα ονόματα των σωματείων», δήλωσε στο Sputnik μέλος Χριστιανικού Σωματείου της Θεσσαλονίκης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Τα Χριστιανικά Σωματεία τονίζουν ότι σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, οι εκκλησίες έχουν παραμείνει ανοιχτές, γι αυτό και ζητούν ειδική ρύθμιση για την ημέρα της Ανάστασης ώστε να εκκλησιαστούν.

«Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αποφάσισε το σφράγισμα όλων των ναών της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ελληνική Επικράτεια, ακόμα και τις ιερότατες ημέρες του Πάσχα. Το γεγονός αυτό συνιστά καταφανή καταπάτηση του δικαιώματος της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών στη θρησκευτική λατρεία (αρ. 13 Σ), χωρίς να λαβάνεται υπ’ όψιν η αρχή της αναλογικότητας (αρ. 25 Σ) όπως συμβαίνει με επιτυχία σε άλλα Ορθόδοξα Κράτη που διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2», συνέχισε το μέλος Χριστιανικού Σωματείου

Ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος το βράδυ της Ανάστασης, τα Χριστιανικά Σωματεία επισημαίνουν ότι μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού και να ενεργοποιηθούν τα μεγάφωνα.