-->

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο μικρός μου αδελφός είναι ένας μεγάλος ηγέτης»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η σημερινή φιλοξενούμενη του Ίωνα Κεχαγιόγλου και της εκπομπής «Ξυπνήστε» στο Κανάλι Ένα 90,4.

Μιλώντας για την κρίση του κορονοϊού, η κα Μπακογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που πήρε πολύ νωρίς μέτρα. «Όπου γυρίσουμε στον πλανήτη η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, εμείς όμως εδώ στη μικρή Ελλάδα καταφέραμε με αποφασιστικότητα και τη πραγματική συμμετοχή όλων να κρατήσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε» τόνισε η βουλευτής.

Ερωτηθείς για το θέμα της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας, η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να λύσει τα νέα προβλήματα με παλιά εργαλεία» και πρόσθεσε: «Η Γερμανία και η Ολλανδία δυσκολεύονται πάρα πολύ να περάσουν από τα κοινοβούλια τους μια λογική ευρωπαϊκού ομολόγου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ξαναδούν την κατάσταση με άλλο μάτι. Διότι είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να αποδείξει τώρα ότι μπορεί να μείνει ενωμένη ή να διαλυθεί».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο κορονοϊός δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ιδέα, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο κορονοϊός δοκιμάζει παγκοσμίως τις ιδέες. «Τα συστήματα τα πολιτικά, τα οικονομικά που ξέραμε μέχρι σήμερα δεν θα είναι τα ίδια την επόμενη ημέρα» υποστήριξε η πρώην υπουργός.

Αναφορικά με τις κινήσεις του πρωθυπουργού, η κα Μπακογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε σύνεση, αποφασιστικότητα και ταχύτητα αποφάσεων». «Και στο θέμα του Έβρου που και η Ευρώπη και η Τουρκία κατάλαβαν ότι η Ελλάδα δεν παίζει αλλά και στο θέμα του κορονοϊού, έλαβε τις αποφάσεις γρήγορα, άκουσε τους ειδικούς, η κυβέρνηση δεν το έπαιξε παντογνώστης, άκουσε και βασίστηκε πάνω στη γνώμη των ειδικών, όπως του κ. Τσίοδρα, με προσοχή και αποφασιστηκότητα και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το καταλαβαίνουν» είπε η βουλευτής.

Ερωτηθείς αν βλέπει άλλο δρόμο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στην περίπτωση που δεν εκδοθεί «κορονοομόλογο», η κα Μπακογιάννη είπε ότι «είναι βέβαιο ότι θα δοθούν χρήματα από τον ESM όπως επίσης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από διάφορα προγράμματα» της Ευρώπης. «Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα δοθούν ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις. Η μάχη αυτή τη στιγμή είναι να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μπορούν να ξαναμπούν μπροστά την επόμενη ημέρα γρήγορα» και πρόσθεσε πως «αν όλα πάνε καλά και πράγματι μέχρι το Μάιο αυτή κρίση έχει υποχωρήσει, η Ελλάδα επειδή ακριβώς έχει βγάλει αυτό το καλό όνομα, είναι πιο πολύ σε θέση να υποδεχθεί τους λίγους τουρίστες που θα ταξιδέψουν φέτος από άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ πιο πολύ».

Σε ότι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «ο Τσίπρας και τα βασικά στελέχη κάνουν μια προσπάθεια να είναι μέσα σε πλαίσια σύμπνοιας, υπάρχουν όμως και μερικά περιφερειακά στελέχη τα οποία δεν κρατιούνται με τίποτα»

Στην ερώτηση αν πίστευε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξελισσόταν σε ηγέτη τέτοιου βεληνεκούς που θα μπορεί να χειρίζεται τόσο πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις, όταν ανέλαβε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής δήλωσε: «Ήξερα πολύ καλά τα προσόντα του Κυριάκου και ήξερα τις δυνατότητες του αλλά παραταύτα πάντοτε ‘αρχή άνδρα δείκνυσι’ και ο Κυριάκος το απέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Στην ερώτηση για το αν έπαψε ο Κυριάκος να είναι ο «μικρός αδελφός» της, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν θα πάψει ποτέ να είναι ο μικρός αδελφός της, «γιατί είναι ο μικρός αδελφός αλλά και μεγάλος ηγέτης».