-->

«Μούφα» οι «ουρές» στα διόδια; Τα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπήρξε μαζική έξοδος

Από το πρωί της Παρασκευής ρεπορτάζ σε ιστοσελίδες, κανάλια και ραδιόφωνα έκαναν λόγο για ουρές οχημάτων στα διόδια, ειδικά της Ελευσίνας, γεγονός που θεωρήθηκε ένδειξη ότι αρκετοί πολιτες δεν ακούν τις συστάσεις να μείνουν σπίτι και φεύγουν από την Αθήνα.

Το θέμα της εξόδου των Αθηναίων χρησιμοποιήθηκε και στην καθημερινή ενημέρωση από τους Σ.Τσιόδρα και Ν.Χαρδαλιά ως στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα αυστηρότερα μέτρα αφού όπως ειπώθηκε υπάρχουν ακόμα κάποιοι, ελάχιστοι, που δεν τηρούν το κάλεσμα για παραμονή στο σπίτι, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προχώρησε και στην ακραία δήλωση ότι “η πολιτεία γνώριζε και γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια”…

Εντούτοις, ρεπορτάζ της ιστοσελίδας gocar.gr καταρρίπτει το “αφήγημα” της μαζικής εξόδου των Αθηναίων που εξαιτίας της η κυβέρνηση, όπως διαρρεόταν από την Πέμπτη από το Μαξίμου, θα είναι “αναγκασμένη”  να επιβάλει ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, τιμωρώντας τους “απείθαρχους”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του gocar.gr, η κίνηση μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν λίγο αυξημένη σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ αν τη συγκρίνουμε με την περασμένη Παρασκευή (13/3) – όταν και δεν υπήρχε ανάλογη ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού – είναι αρκετά χαμηλότερη. Μάλιστα παραθέτει στοιχεία από τους υπεύθυνους των εθνικών οδών,με τους οποίους η ιστοσελίδα ήρθε σε επαφή:

Νέα Οδός (Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας)

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή έως σήμερα στις 2 μμ, από τα διόδια των Αφιδνών (Νέα Οδός) με κατεύθυνση προς τη Λαμία, πέρασαν 9.900 οχήματα. Το αντίστοιχο διάστημα χθες πέρασαν 9.180 οχήματα (αύξηση διελεύσεων 7,8%).

Σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, υπάρχει σαφώς μειωμένη έξοδος, περίπου κατά 27%.

Ολυμπία Οδός (Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου)

Η έξοδος από το σταθμό διοδίων της Ελευσίνας μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής είναι στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη αλλά και τις προηγούμενες ημέρες. Σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή (13/3) καταγράφεται πτώση 32%.

Στο ερώτημα γιατί “κάποιοι” είδαν ουρές, το gocar.gr εξηγεί ότι οι λόγοι είναι ότι πλέον λειτουργούν λίγα έως ελάχιστα ταμεία, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο οι λωρίδες με μηχανήματα αυτόματης πληρωμής. Στην Ολυμπία Οδό δεν υπάρχουν πλέον ταμίες, και η διέλευση γίνεται μόνο με e-pass, κέρματα ή ανέπαφη επαφή με κάρτα…