-->

Στουρνάρας: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις -Αν κλείσουν, δύσκολα θα ανοίξουν ξανά

Νέες εκτιμήσεις, για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», υποστήριξε ότι ο βασικότερος εκ των στόχων θα πρέπει να είναι το να στηριχθούν οι επιχειρήσεις -ξεκινώντας από τις βιώσιμες, σημειώντας ότι όσες κλείσουν θα ανοίξουν δύσκολα ξανά. Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι οι τράπεζες θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, θα προσφέρουν άτοκα δάνεια και θα προβούν σε ρυθμίσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, ώστε να υποστούν τη μικρότερη δυνατή ζημία.

Αναφερόμενος στην έξαρση του κορωνοϊού και τις συνέπειες στην οικονονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, «παρά μόνο σενάρια», τονίζοντας ότι «είμαστε στα χέρια των γιατρών και της επιστήμης, οικονομίες κράτη και ενώσεις. Εξαρτιόμαστε όλοι από τη μορφή που θα πάρει η καμπύλη των κρουσμάτων του κορονοϊού και από τις δυνατότητες που θα αποκτήσει η ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίσει τη νόσο».

Στουρνάρας: Να μην ξεκινήσει μια νέα κρίση χρέους

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, είπε ότι είναι κρίσιμο να χρησιμοποιηθούν, αρχικά, ευρωπαϊκοί πόροι, ώστε να μην επιβαρυνθεί απότομα το δημόσιο χρέος -το οποίο, όπως εξήγησε, θα πρέπει να μείνει άθικτο, για να μην ξεκινήσει μια νέα κρίση χρέους.

Καταλήγοντας ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε και για το ευρωομόλογο επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προσβλέπει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Μια από αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως εξήγησε, θα είναι η έκδοση του ευρωομολόγου. Ο διοικητής της ΤτΕ παρατήρησε ότι ο ευρωπαϊός Νότος έχει ισχύ ώστε να πιέσει προς την κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους.