-->

ΔΝΤέλος! Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κλείσιμο του γραφείου του Ταμείου στην Ελλάδα

Αποκαλυπτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Τι είπε μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γκεοργκίεβα ο πρωθυπουργός. "Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο...". "Μήνυμα" στους εταίρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αιμίλιος Περδικάρης βρίσκεται σε αποστολή στις ΗΠΑ για το newsit.gr για να σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.

Την ανακοίνωση για το κλείσιμο του γραφείου του Ταμείου (σ.σ. στο τέλος του χρόνου) έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η απόφαση αυτή εμπεριέχει μηνύματα… συμβολισμού για την μετάβαση στη νέα εποχή που έρχεται στην χώρα μας μετά και την οριστική έξοδο από την σχεδόν δεκαετή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Αμέσως μετά την συνάντηση με την… διάδοχο της Κριστίν Λαγκάρντ στην θέση της επικεφαλής του Ταμείου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Δείτε τις εικόνες από την εγκάρδια υποδοχή της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στον πρωθυπουργόΤι δήλωσε ο Μητσοτάκης

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.

Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ”.