-->

Joker: Ποιες είναι οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες – Οργή Μενδώνη

Οργισμένη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το σάλο με τον Joker. Αποκάλυψε ποιες είναι οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες στην αστυνομία. «Κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους, δεν είχαν ενημερώσει! Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους». Αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι στο σινεμά στην Κυψέλη η καταγγελία έγινε από… μητέρα που δεν συμφωνούσε να δει την ταινία ο γιος της!

Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες για τους… ελέγχους από την αστυνομία σε σινεμά όπου παίζεται η ταινία Joker θα έκαναν ακόμη και τον κακό του Μπάτμαν να γελάει με το γνωστό, υστερικό του, γέλιο. Γιατί μόνο για γέλια είναι.

Δυο γυναίκες, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν την καταγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να πάει στις αίθουσες και επειδή η καταλληλότητα της ταινίας έχει «βγει» με βάση νόμο του 1937 (!), έπρεπε να βγάλει ανήλικους από τις αίθουσες. Τα περιστατικά είναι δυο: ένα το Σάββατο σε σινεμά στο Μαρούσι κι ένα την Κυριακή σε κινηματογράφο στην Κυψέλη.

Οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού κινήθηκαν αυτοβούλως, πέραν των αρμοδιοτήτων τους και χωρίς να έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους στο υπουργείο ή να έχουν πάρει οποιαδήποτε εντολή. Αυτό είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, σημειώνοντας πως «σωστά ο κόσμος αντέδρασε, αυτό που έγινε ήταν ανοίκειο».

«Δεν είναι δυνατόν, κανείς, να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος μια υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Η, οργισμένη, υπουργός Πολιτισμού είπε πως οι δυο γυναίκες ανήκουν στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη επιτροπής η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών και έχουν μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.

«Έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζω την αστυνομία και δημιουργώ πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους», πρόσθεσε. Η Λίνα Μενδώνη καταδίκασε τις ενέργειές τους, σημειώνοντας πως «κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους» και «δεν είχαν ενημερώσει» κανέναν από τους αρμόδιους του υπουργείου.

Μάλιστα, η κα Μενδώνη άφησε αιχμές ακόμη και για τα κίνητρα των δυο γυναικών, για τα οποία χαρακτηριστικά δήλωσε «άγνοια». Όπως είπε, οι δυο υπάλληλοι υπηρετούν χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά πρώτη φορά έκαναν κάτι τέτοιο. «Ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Είναι παράλογο να ενεργοποιηθεί», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας πως «καταδικάζει το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά την ενέργεια». Προανήγγειλε δε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για το πειθαρχικό έλεγχο».

Δείτε όσα είπε η Λίνα Μενδώνη

Σημειώνεται ότι όλα γίνονται κατ’ εφαρμογή ενός νόμου από το 1937 (!). Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους. Μόνο που για κάποιους κινηματογράφους η ταινία Joker είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 15 ετών και για άλλους για όσους είναι άνω των 18 ετών.

Τι… έλεγε το ΦΕΚ του 1937
Ο αυτόπτης μάρτυρας

Υπάρχει ακόμη ένα θολό σημείο. Πολίτης η γυναίκα και η κόρη του οποίου βρίσκονταν το απόγευμα της Κυριακής στον κινηματογράφο «Αελλω» στην Πατησίων, έδωσε μια διαφορετική μαρτυρία στο όλο θέμα.

Όπως έγραψε στο Facebook, έξω από τον κινηματογράφο βρίσκονταν δυο μηχανές της ΔΙΑΣ. Ένας από τους αστυνομικούς πλησίασε έναν άνδρα, ο οποίος συνόδευε τον 14χρονο γιο του στο σινεμά. Το παιδί, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, θα έβλεπε την ταινία χωρίς τη συνοδεία του πατέρα του. Η σύζυγος του άνδρα και μητέρα του παιδιού, όμως, διαφωνούσε και είχε κάνει καταγγελία στην αστυνομία πως δεν συναινεί να δει ο γιος της τον Joker.

«Μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, ο άνθρωπος πήρε το παιδί του και έφυγε. Αυτά περί ΕΚΑΜ που μπουκάρανε και βγάζαμε παιδιά είναι ιστορίες για αγρίους», έγραψε.
Ο Joker πάει… Βουλή

Ο σάλος για τις εφόδους της αστυνομίας σε σινεμά όπου παίζεται η ταινία Joker με αφορμή καταγγελίες πως στις αίθουσες βρίσκονται ανήλικοι δεν λέει να κοπάσει.

Και παίρνει ακόμη και πολιτικές διαστάσεις, με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, θα διαμηνύει πως το θέμα θα φτάσει ακόμη και στη Βουλή και κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό για τις «αδιανόητες εξελίξεις».

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει σε δήλωσή του πως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινώνησε με την αστυνομία «για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών».

«Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου», αναφέρει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές».

Το χρονικό του… σάλου με τον Joker

Οι παρεμβάσεις της αστυνομίας σε κινηματογραφικές αίθουσες όπου παίζεται η ταινία Joker έγιναν σε δυο περιπτώσεις: μια το Σάββατο σε σινεμά σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι και μια την Κυριακή σε σινεμά στην Πατησίων.

Από τη στιγμή που είχε γίνει επώνυμα καταγγελία, η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη (άσχετα αν ούτε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν… ήθελαν να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία) να κάνει έλεγχο. Τα όσα ακούστηκαν για αστυνομικούς που εισέβαλαν οπλισμένοι στις κινηματογραφικές αίθουσες μάλλον εντάσσεται στη σφαίρα της… φαντασίας.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους.

Τα περιστατικά αφορούν στους κινηματογράφους που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και το απόγευμα της Κυριακής στον κινηματογράφο «ΑΕΛΩ», στην Κυψέλη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία.

Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.

Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή: newsit