-->

Βόλος: Έφτασε τα 250 κιλά και ζει καθημερινά τον απόλυτο εφιάλτη – Η εξομολόγηση που καθηλώνει!

Πέντε χρόνια έχει να βγει από το σπίτι ο μοναχικός υπέρβαρος, που συγκλόνισε τον Βόλο και τη Μαγνησία με το δράμα του, το οποίο αποκαλύφτηκε, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργαλαστής έστησε πολύωρη επιχείρηση για να τον απεγκλωβίσει από το κρεβάτι του, που έσπασε...

Ο ταλαιπωρημένος 45χρονος, που ζυγίζει 250 κιλά, βγαίνει από το σπίτι – φυλακή και αναπνέει καθαρό αέρα μόνο όταν διακομίζεται από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για περίθαλψη, όπως συνέβη και την περασμένη Τρίτη.

Το αναπηρικό αμαξίδιο, με το οποίο μπορούσε κάποτε να αποδράσει από τη μονότονη καθημερινότητα, βρίσκεται πεταμένο σε κάποια γωνιά του σπιτιού. Ο 45χρονος δεν έχει σήμερα ούτε ρούχο για να καλύψει τη γύμνια του και στο χτιστό από τούβλα κρεβάτι του, ώστε να κάθεται σε σωστή στάση μετά την περιπέτεια που είχε, βρίσκεται πάντοτε καλυμμένος πρόχειρα με σεντόνι ή σκέπασμα. Δεν έχει καν μπλούζα!

Ο κ. Στάθης άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στην εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου. Ανοίγοντας την καρδιά του, συγκινημένος που υπάρχουν εθελοντές που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, ο κ. Στάθης λέει ότι χρειάζεται ένα ορθοπεδικό στήριγμα και συγκεκριμένα χειραγωγούς δωματίου, ώστε να μπορεί να σηκώνεται από το κρεβάτι χωρίς ατυχήματα, να γλιστρά και να πέφτει κάτω, με αποτέλεσμα να καλεί κάθε τρεις και λίγο σε βοήθεια την Πυροσβεστική. Ακόμη, χρειάζεται μία προσαρμογή στο κρεβάτι του για να μπορεί να μετακινήσει το πόδι του χωρίς να τραυματίζεται, όπως συμβαίνει τώρα.

Αν και ο 45χρονος προτιμά να βιώνει τον Γολγοθά προκειμένου να μη φύγει από το σπιτάκι του, τον χώρο του και τα προσωπικά του αντικείμενα και φιλοξενηθεί σε κάποια δομή, όσο τουλάχιστον ακόμη αντέχει, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η πιο μεγάλη του ανάγκη είναι η εγκατάσταση τουαλέτας σε κοντινότερη απόσταση από το κρεβάτι του. Το επίδομα που λαμβάνει είναι ύψους περίπου 300 ευρώ και όπως γίνεται αντιληπτό δεν επαρκεί.

«Εχω τόσα χρόνια τη σύζυγο με σκλήρυνση κατά πλάκας σε δομή. Δεν μπορώ να πάω σε ίδρυμα. Η ψυχή μου έχει στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Θα προσπαθήσω να παραμείνω στο σπίτι εδώ όσο μπορώ», εξομολογείται ο κ. Στάθης, που στα 45 χρόνια της ζωής του βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σπίτι και μέρα νύχτα είναι μόνος, χωρίς να έχει δίπλα του κανέναν για να τον βοηθήσει, πέρα από τις κοινωνικές Υπηρεσίες, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

Η τοπική κοινωνία και οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο 45χρονος έχουν σκληρύνει την ψυχή του, που δίνει μάχη για να κρατηθεί όρθια, να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, έστω και μόνος και «φυλακισμένος» σε τέσσερις τοίχους.

Ο μοναχικός υπέρβαρος ζει μια πολύ δύσκολη ζωή και αυτό είναι γνωστό στο οικείο περιβάλλον του, την τοπική κοινωνία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που προσπαθούν να τον βοηθήσουν με κάθε τρόπο όσο εκείνος το επιτρέπει μέσα στον Γολγοθά του να παραμείνει ανεξάρτητος.

Η πολύωρη επέμβαση της Πυροσβεστικής

Ο μοναχικός υπέρβαρος χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργαλαστής, καθώς όταν από λάθος γλιστρά και πέφτει στο πάτωμα του σπιτιού του, δεν μπορεί να σηκωθεί όρθιος.

Ωστόσο, μπορεί ακόμη να μετακινείται μόνος σε μικρές αποστάσεις από το κρεβάτι του, να μαγειρεύει και να καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες. Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο κ. Στάθης έμεινε επί πολλές ώρες καθηλωμένος στο κρεβάτι του, που έσπασε και τον εγκλώβισε. Γειτόνισσα που άκουσε τις φωνές του ήταν εκείνη που κάλεσε για βοήθεια.

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και διήρκεσε μέχρι τις 4 το απόγευμα προκειμένου ο 45χρονος να απεγκλωβιστεί. Στη συνέχεια έχτισαν το κρεβάτι του με τούβλα και τον τοποθέτησαν σε σωστή στάση.