-->

Μητσοτάκης: Θα αλλάξουμε την ηγεσία της δικαιοσύνης με σεβασμό στην ιεραρχία - Η Βουλή ανοικτή όλο το καλοκαίρι - Ο πρώτος που αξιολογείται από τους πολίτες είμαι εγώ

Συνεδριάζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οι συνεδριάσεις του υπουργικού δεν είναι ευκαιρία για εντυπώσεις», είπε ο πρωθυπουργός. Θα είναι το τελευταίο που μεταδίδεται ζωντανά η εισήγηση του πρωθυπουργού. Ο μεγάλος μπλε φάκελος που βρήκαν μπροστά τους οι υπουργοί. Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τους κανόνες και τα όρια για τους υπουργούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστεί η κυβέρνηση θ’ αναλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – την πρώτη της νέας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα έχει, αφού αφενός τιτλοφορείται από τη διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να μη χαθεί ούτε μια μέρα δουλειάς. Αφετέρου είναι η τελευταία που θα γίνει στην ειδική αίθουσα της Βουλής, καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει εφεξής στο Μαξίμου και δη σε κλειστό κύκλο, δηλαδή με τη συμμετοχή μόνον των υπουργών.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτή η πρώτη μας συνεδρίαση είναι πανηγυρική. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται εφεξής μόνο σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών, καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι ήδη καθορισμένες».

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανα υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Μέσα σε λίγες μέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες να δρομολογήσουν. Η εποχή του διχασμου, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ με τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης – παραλαβής», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Περιγράφοντας τι θα γίνει από εδώ και στο εξής ο πρωθυπουργός είπε: «Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 Ιουλίου ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρό της. Στις 22 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα μετά την παροχή ψήφου, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο, για το κράτος και μετά από μία εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο».

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ζωντανά την εισήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Επίσης, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία που θα είναι ανοιχτή και η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θ’ αναλύσει στη συνέχεια διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης με το περίφημο «πρωθυπουργικό γραφείο» κτλ.

Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης του σε βάθος εξαμήνου, αλλά και όποια έτοιμα νομοσχέδια υπάρχουν από την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και τα δούλευαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην οδό Πειραιώς. Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρα πως όλοι οι υπουργοί τελούν υπό αξιολόγηση στο χρονικό διάστημα αυτού του εξαμήνου, κατά το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Την αξιολόγηση αυτή αναλαμβάνει απευθείας το πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Ήδη, εξάλλου, έγιναν γνωστά τα όρια που βάζει ο κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς και υφυπουργούς του, με ασυμβίβαστα για στενούς συγγενείς, τις σχέσεις με το Δημόσιο και την επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα. Π.χ. την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών α’ και β’ βαθμού ή οποιασδήποτε εργασιακής ή εταιρικής τους σχέσης με το Δημόσιο, το επαγγελματικό και επιχειρηματικό ασυμβίβαστο των υπουργών και υφυπουργών ή τον περιορισμό των προσλήψεων μετακλητών.

Στη λογική του «επιτελικού κράτους», όπως θα ονομάζεται και το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις 23 Ιουλίου, θα μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων, με τις θέσεις να καλύπτονται σταδιακά τις επόμενες μέρες.

Πηγή: newsit