-->

Πανελλήνιες 2019: Αντιδράσεις στα Χανιά για τους εργοδότες που δεν έδωσαν άδεια σε μαθητές

Σύμφωνα με καταγγελίες, εργοδότες στα Χανιά δεν έδωσαν άδεια σε εργαζόμενους μαθητές για να λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες 2019. Παράσταση διαμαρτυρία διοργανώνει τη Δευτέρα η τοπική ΕΛΜΕ.

Παράσταση διαμαρτυρία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στα Χανιά διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων, μετά τις καταγγελίες ότι εργοδότες δεν έδωσαν άδεια σε εργαζόμενους μαθητές προκειμένου να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες 2019.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εργαζόμενοι μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Χανίων δεν μπόρεσαν να εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 εξαιτίας της στάσης των εργοδοτών τους.

Η παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνεται το μεσημέρι της Δευτέρας, με την ΕΛΜΕ να καλεί εργαζόμενους, μαθητές και πρωτοβάθμια σωματεία να συμμετάσχουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Χανίων, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν «την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών —τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση».

«Τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις και τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους- μαθητές», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η υπόθεση προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Χανιών με τον πρόεδρο Γιάννη Μανωλικάκη να δηλώνει ότι «οι μαθητές — εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα στην μόρφωση και την εκπαίδευση και κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει» και να καταδικάζει τη συμπεριφορά των εργοδοτών.

Η υπόθεση με τους εργαζόμενους μαθητές στα Χανιά που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες 2019 εξαιτίας των εργοδοτών τους έχει προκαλέσει σάλο.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων, Ευαγγελία Σαρρή, από τους επτά υποψηφίους, μόνο δύο συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως δήλωσε η ίδια στο ert.gr, οι μαθητές προσπαθούσαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. «Μετά την δουλειά αν και κουρασμένοι παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι. Όμως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις», περιέγραψε.

«Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια. Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι’ αυτή την κατάσταση. Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ… Ντροπή!», κατήγγειλε η κ. Σαρρή.