-->

Τι θα συμβεί αν βάλετε για πλύσιμο ένα χαρτονόμισμα του ευρώ;

Σε εξαντλητικούς ελέγχους υποβάλλονται τα χαρτονομίσματα του ευρώ από τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα είναι ανθεκτικά ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τους ελέγχους αυτούς έχουν σκεφτεί κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο για το πού και σε τι κατάσταση μπορεί να βρεθεί ένα χαρτονόμισμα. Και ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ΕΚΤ στο Twitter το αποδεικνύει με τον πιο πειστικό τρόπο.

Στα εργαστήρια της ΕΚΤ εξετάζονται, μεταξύ άλλων, οι αντοχές των χαρτονομισμάτων στην υπερβολική τριβή, στο κατά λάθος σιδέρωμα, στο κατά λάθος πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων, στην κατά λάθος έκθεση στα χημικά αλλά και το συνεχές «κόλλα-ξεκόλλα» με σελοτέιπ.

Οι ειδικοί εξετάζουν πάντως και άλλα σενάρια όπως η έκθεση σε υπερβολικό κρύο, της τάξης των -18 βαθμών Κελσίου, η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, ακόμα και η περίπτωση ένα χαρτονόμισμα να βρεθεί σε θερμοκρασίες της τάξης των 140 βαθμών Κελσίου.

Σε όλα τα τεστ, όπως φαίνεται το βίντεο, τα χαρτονομίσματα του ευρώ ανταπεξέρχονται γιατί, όπως τονίζεται στο σύνθημα της ΕΚΤ, «έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν» (made to last).

Σημειώνεται, τέλος, ότι η δεύτερη σειρά χαρτονομισμάτων με τίτλο Europa που θα ξεκινήσει να εκδίδεται στις 28 Μαΐου θα περιλαμβάνει ένα πορτρέτο της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, και είναι καλλιτεχνικό δημιούργημα του σχεδιαστή Ράινχολντ Γκερστρέτερ από το Βερολίνο.

Η σειρά Europa, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, περιλαμβάνει και μια σειρά στοιχείων που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιγραφή και την πλαστογραφία.