-->

Πύθωνας με μήκος άνω των 5 μέτρων βρέθηκε στη Φλόριντα

Έναν θηλυκό πύθωνα με μήκος ρεκόρ, άνω των 5 μέτρων, και βάρος 63 κιλά ανακάλυψαν επιστήμονες του Big Cypress National Reserve στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πύθωνα που έχει βρεθεί στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως το τεράστιο φίδι έφερε και 73 αναπτυσσόμενα αυγά.

Σύμφωνα με το CNN, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται συνήθως πύθωνες διαφόρων ειδών, αλλά κατά κανόνα το μήκος τους είναι μεταξύ δύο και τριών μέτρων.

Οι περισσότεροι πύθωνες που έχουν βρεθεί ποτέ στο πάρκο έχουν μήκος μεταξύ 1,8 με 3 μέτρα, ενώ έχει βρεθεί ένας ακόμα που είχε μήκος κοντά στα 5,5 μέτρα και ζύγιζε 45 κιλά.

«Ο εντοπισμός αρσενικών πυθώνων μέσω των πομπών επιτρέπει στην ομάδα να παρακολουθεί το αρσενικό και στη συνέχεια να εντοπίσει τα θηλυκά που είναι σε περίοδο αναπαραγωγής.

Η ομάδα δεν απομακρύνει απλά φίδια-εισβολείς, αλλά συλλέγει επίσης δεδομένα για έρευνα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωσή τους.

Ο πύθωνας Βιρμανίας προέρχεται από νοτιοανατολική Ασία, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες τα μεγάλα αυτά φίδια έχουν γίνει απειλή στη Φλόριντα.

Το πάρκο Everglades αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να κρυφτούν και να αναπτυχθούν.

Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 πύθωνες ζουν στις τεράστιες εκτάσεις έξω από το Μαϊάμι. Τα φίδια συνιστούν σημαντική απειλή για την ντόπια άγρια ζωή.

Για να ελέγξει τον πληθυσμό τους, η πολιτεία της Φλόριντα διοργανώνει ακόμα και διαγωνισμούς ενθαρρύνοντας τους κυνηγούς να απομακρύνουν όσα περισσότερα μπορούν.

Στον πρώτο διαγωνισμό, που διοργανώθηκε το 2013, έγιναν 1.600 εγγραφές, ενώ εντοπίστηκαν 68 φίδια.

Το 2017 διενεργήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα 175.000 δολαρίων, και δόθηκε αμοιβή σε 25 κυνηγούς για την ευθανασία πυθώνων.

Οι πύθωνες πρωτοεμφανίστηκαν στο Everglades τη δεκαετία του 1980, κατά πάσα πιθανότητα όταν τα εγκατέλειπαν οι ιδιοκτήτες τους, όταν αυτά μεγάλωναν πολύ και δεν μπορούσαν άλλο να τα διαχειριστούν.

Ορισμένα κατοικίδια-πύθωνες ενδέχεται επίσης να ξέφυγαν από μια μονάδα εκτροφής που καταστράφηκε από τον τυφώνα Άντριου το 1992.