-->

Για αυτό οι ζώνες του αυτοκινήτου δεν είναι ίδιες με του αεροπλάνου

Και αυτός είναι ο λόγος.

Η χρήση τους; Ίδια. Η κατασκευή τους; Διαφορετική. Οι ζώνες ασφαλείας έχουν συνεχώς τον ίδιο λόγο χρήσης, ωστόσο διαφέρουν ανάλογα με το όχημα. Όπως καλή ώρα στο αεροπλάνο και το αυτοκίνητο.

Γιατί όμως είναι τόσο διαφορετικές στα δύο μέσα.

Η ζώνη ασφαλείας του αεροπλάνου δένεται όπως ξέρουμε μόνο γύρω από τη μέση. Είναι ουσιαστικά δυο κομμάτια υφάσματος που ασφαλίζουν σε μια μεταλλική αγκράφα στο κέντρο ακριβώς του κορμού μας.

Και πόσο διαφορετική είναι από τη ζώνη του αυτοκινήτου; Πάρα πολύ.

Ο λόγος της ύπαρξης των ζωνών ασφαλείας του αεροπλάνου δεν είναι να μας σώσει τη ζωή σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης του αεροσκάφους.

Γι' αυτό και οι ζώνες του αεροπλάνου είναι σχεδιασμένες για να κρατούν απλώς τον επιβάτη στη θέση του κατά τη διάρκεια μικρών και συχνών συμβάντων, όπως οι αναταράξεις στον αέρα.

Άλλη μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του σχεδιασμού των δύο ζωνών είναι ο τρόπος που μετακινούνται τα αεροπλάνα, σε σχέση πάντα με τα αυτοκίνητα.

Τα ατυχήματα με το τετράτροχο περιστρέφονται κυρίως γύρω από κινήσεις προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς τα πλάγια, μιας και τα αυτοκίνητα μένουν κυρίως στο έδαφος.

Γι' αυτό και η ζώνη που δένει τον ώμο είναι αποφασιστικής σημασίας εδώ, κρατώντας το πάνω μέρος του σώματός μας σταθερό, ώστε να μην κοπανά αριστερά και δεξιά κατά τις βίαιες αυτές δυνάμεις που ασκούνται στα ξαφνικά.