-->

Νέα Υόρκη: Γεύματα vegan κάθε Δευτέρα στα σχολεία – “Κόβουν” το κρέας!

Γεύματα χωρίς κρέας θα σερβίρουν κάθε Δευτέρα όλα τα δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μπιλ ντε Μπλάζιο!

Το μέτρο αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες στη Νέα Υόρκη και θα τεθεί σε ισχύ το νέο σχολικό έτος 2019 – 2020 στα σχολεία, εξήγησε ο ντε Μπλάζιο. Αρχικά το πρόγραμμα αυτό των γευμάτων χωρίς κρέας είχε τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά σε 15 σχολεία του Μπρούκλιν με επιτυχία.

“Το να περιορίσουμε λίγο την κατανάλωσή μας σε κρέας θα βελτιώσει την υγεία των Νεοϋορκέζων και θα μειώσει την έκλυση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου”, επεσήμανε ο δήμαρχος σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας (NCBI), οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερο κρέας σε ποσοστό 20 με 60% πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα ανά ηλικία.

Εξάλλου τα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας τους, και κυρίως τα βοοειδή, είναι μία από τις βασικές πηγές εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πολλές αμερικανικές πόλεις έχουν ήδη υιοθετήσει μία ημέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας, μεταξύ τους το Σαν Φρανσίσκο το οποίο πρώτο ξεκίνησε το 2010 την πρωτοβουλία “Δευτέρα χωρίς κρέας” (“Meatless Monday”).

Οι “Δευτέρες χωρίς κρέας” πήραν την έμπνευσή τους από ανάλογα προγράμματα – κυρίως εθελοντικά – που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων τροφίμων.